Foto_AC-rens

Vond lukt og trang luft - Er bilens klimaanlegg klar for sommeren?

Det er anbefalt at bilens klimaanlegg får seg en årlig rens – spesielt når temperaturen kryper oppover. Når sommervarmen slår inn, forventer vi at klimaanlegget skal levere kjølig og frisk luft, men det mange ikke tenker på, er hva som faktisk kan skjule seg i systemet.

Hvorfor rens er viktig

Aircondition-systemet i bilen samler med tiden opp fuktighet, støvpartikler og bakterier. Dette kan gi grobunn for mugg og vond lukt, noe flere kan kjenne igjen fra første gang de slår på AC-en etter vinteren. I tillegg kan et urenset anlegg ha nedsatt effekt og bidra til dårligere luftkvalitet i kupéen.

Ved å rense klimaanlegget regelmessig forhindrer du at bakterier og sopp får fotfeste, og sikrer samtidig bedre komfort for både deg og passasjerene dine. Selv om rens anbefales før varmeperioden starter, har det stor verdi å aktivt bruke klimaanlegget gjennom hele året. Ved å slå på AC-en også i kjøligere vær, holder du systemet i sirkulasjon og reduserer risiko for slitasje og luktproblemer.

Hvordan vet du at det er på tide med klimarens?

Den vanligste indikasjonen er lukt – ofte beskrives den som fuktig, muggen eller sur. Men det kan også være andre tegn: opplevd «tung» luft i bilen, at man stadig må justere luftstyrken, eller at man føler seg uvel ved lengre kjøreturer med AC på. Disse symptomer betyr ikke nødvendigvis at klimaanlegget er ødelagt, men at det er tid for en rens og vedlikehold.

Ved en komplett AC-service starter vi med å tømme anlegget og måle hvor mye kjølemiddel som er igjen i systemet. Deretter vakuumeres systemet og det testes for lekkasje. Deretter fylles det på med korrekt mengde kjølemiddel i henhold til bilens spesifikasjoner. 

I tillegg kan det være behov for en klimarens dersom det oppstår vond lukt ved bruk av klimaanlegget. En klimarens går grundig til verks for å rense både luftkanaler og fordamperen – de områdene der fuktighet og bakterier samler seg og fører til ubehagelig lukt. Rensen utføres med et spesialmiddel som sprayes eller sirkuleres gjennom systemet for å fjerne mikroorganismer og fjerne årsaken til lukten. Etter rens anbefales det å bytte ut filteret, slik at gammel forurensning ikke ødelegger effekten av behandlingen og du får en frisk og ren luft i bilen.

Slik bevarer du klimaanlegget lengst mulig

  1. Bruk klimaanleggetregelmessig – selv om du ikke trenger kjøling
  2. Skift filter årlig – dette stopper mye støv og partikler
  3. Unngå stillestående fukt – kjør ventilasjonsvifte noen minutter etter at du slår av klimaanlegget
  4. Parker i skyggen – reduserer belastningen på kjølesystemet

Resultatet er en merkbar forskjell – frisk og nøytral luft i bilen, bedre inneklima og et klimaanlegg som fungerer mer effektivt.