Foto_Tid for dekkbytte
Det er sabla gøy med dekk, si.
Skrevet av: Benedicte F. Glenne

Tid for dekkbytte: Slik forbereder du bilen din til vinteren

Det er mange forberedelser som gjøres i hjem og hage før vinteren kommer, og en viktig del av disse forberedelsene er å skifte dekk på bilen din. Visste du at allerede når temperaturen synker til 7 grader, så får sommerdekkene dine dårligere veigrep?

Bytt dekk i tide

Å ha riktig dekk til riktig tid er avgjørende for din og andres sikkerhet i trafikken. Når temperaturen faller og veiene blir glatte, er dette ekstra viktig. Men når må du egentlig bytte til vinterdekk nå i 2023?

  • Fra 1. november er det krav til at mønsterdybden på dekkene er minimum 3 millimeter. Unntaket er Nordland, Troms og Finnmark, hvor datoen er 16. oktober. Datoene er veiledende og det aller viktigste er å bytte etter forholdene. Opplever du at forholdene er verre enn ventet, burde du altså ikke vente med å bytte.

Bestill time til dekkskift og dekkhotell her

Sjekk mønsterdybden på dekkene

Du kan tenke på mønsteret i dekket ditt som sålen på skoen. Glatte sko på speilblank is er ikke særlig artig. Med mindre du er tilskuer selvsagt. For vinterdekk er det et krav om at dybden på mønsteret skal være minimum 3 millimeter – det er helt avgjørende for veigrepet. Øker du til 4 millimeter får du enda bedre ytelse, og du vil være enda tryggere på våte eller slapsete veier.  

Piggdekk eller piggfrie dekk

Skal du kjøpe nye dekk, må du vurdere om du skal ha piggdekk eller piggfrie dekk. Piggdekk gir selvsagt et overlegent godt grep på is og hardpakket snø, men på tørt underlag vil det være mye støy og forårsake økt slitasje på veien. Piggfrie dekk gir en jevn kjøring på både vått og tørt underlag, og også godt grep på snørike veier.

Kjører du normalt på godt vedlikeholdte veier som ikke blir veldig isete på vinteren er piggfritt et godt alternativ. Kjører du derimot ofte på isete veier, veier med mye hardpakket snø eller kanskje har veldig bratt vei opp til boligen, er piggdekk å foretrekke.

Fortsatt usikker på valget? Stikk innom din nærmeste Gumpen-forhandler, så vil våre dekkspesialister hjelpe deg.

Dekk som ruller inn i verkstedet. Gumpen verksted.

Rekalibrering etter hjulskift

Flere av dagens moderne biler er store og tunge, noe som setter høye krav til dekkene. Hvilke dekk du setter på bilen, vil være avgjørende for at du skal kunne kjøre trygt på veien i de ulike sesongene. Nyere biler i dag er ofte utstyrt med sensorer som gjør at en rekalibrering kan være nødvendig. Hos oss har vi alt nødvendig utstyr tilgjengelig for å gjøre denne jobben.