Foto_Gumpen tipser: Ferie med elbil
Selv om rekkevidden på elbilene har økt de siste årene, er det likevel en del tips du kan ta med deg på veien.

Smart ferie med elbil

Sommerferien er godt i gang for flere av oss, og for mange er det bilferie som står for tur. Enten det er opplevelsestur i Norges fjell og fjorder, eller ned til sydligere strøk som står for tur, har vi i Gumpen et par tips for å gjøre turen mindre stressende. Det siste året har det blitt registrert rekordmange elbiler, og derfor er det kanskje mange av dere som legger ut på første elektriske langtur. Leser du disse 10 enkle tipsene, lover vi en avslappende og uforglemmelig reise.

 1. Test ut lading på forhånd
  Både med egne kabler og på hurtiglading. Da sparer du deg for den bekymringen på tur. Se flere ladetips her.
   
 2. Sjekk bilens tilstand
  Riktig dekktrykk sparer for strømforbruket og øker sikkerheten.
   
 3. Ta med bilens ladekabel 
  Det er mange steder mulig å lade på destinasjonen du skal, og da kan det være en god idé å ha med bilens egen ladekabel. På den måten sparer du tid ved å slippe å reise til ladestasjon.  
   
 4. Lad når du stopper - ikke stopp for å lade
  Dersom du lader litt for hver spise- eller dopause, slipper du i mange tilfeller å stoppe ekstra for å lade. Dagens elbiler har ofte lang rekkevidde og hurtig lading.  Bruk ladestoppet til å la familen få frisk luft, noe å drikke og kanskje en is. Se gjerne etter steder med mange ladere, da finnes det ofte et godt tilbud av aktiviteter også, f.eks lekeplass til de minste.
   
 5. Destinasjonslading
  Destinasjonslading er i prinsippet hjemmelading på reise. Det vil si at du normallader på det stedet du besøker, enten er det på et overnattingssted eller i en fornøyelsespark. Her må du som oftest ha med bilens egen ladekabel (ref. punkt 3), og det gis fra 3-22 kWh ladeeffekt. Perfekt når bilen allikevel skal stå i ro i noen timer! Du kan også spørre på overnattingsstedet om det er mulig å reservere ladeplass for natten. 
    
 6. Bruk ladebrikke og last ned ladeapper før turen
  Husk å sjekke at alle apper er oppdatert før du reiser, at betalingskort er lagt inn, ladebrikke.. Det tar deg få minutter hjemme, men sparer deg for mye klein stemning når køen på hurtigladeren vokser bak deg.  7. Planlegg turen
  App for planlegging av reiserute med ladestopp
   
 8. Pent kjøremønster øker rekkevidden
  Forbruket på elbiler øker drastisk ved hastighet over 100km/t. Ned lange bakker er det gunstig å benytte seg av bilens regenerering. Bilen bremser selv og genererer samtidig ny energi til batteriet. 
   
 9. Pass på vekten
  Antall passasjerer, bagasje og takboks øker totalvekten, slik at rekkevidden reduseres. Ha det i bakhodet når du pakker til sommerens tur. Takboks kan være redningen ved fullt bagasjerom, men kan redusere rekkevidden med 5-15% avhengig av utforming. Skal du handle ny takboks, se etter en type med minst mulig luftmotstand. Vi hjelper deg gjerne.

   
  Taklast? Husk at med ekstra vekt og mer luftmotstand minsker også rekkevidden på bilen.

 10. Vond lukt i bilen?
  Vond lukt fra klimaanlegget oppstår når det samler seg organisk materiale i pollenfilteret og kjøleenheten. Rens av klimaanlegget gir deg igjen en velduftende kupé, i tillegg er det en viktig del av vedlikeholdet som forlenger levetiden på bilen din. Kombinert med bytte av pollenfilter vil dette sikre et vesentlig sunnere og mer behagelig inneklima. 
  Bestill klimarens her (Fast pris 990,-)

 

Sist, men ikke minst; Nyt turen! 
Å være på bilferie handler om mer enn bare å komme seg frem til destinasjonen. Oppsøk spennende opplevelser på veien, kanskje ta en omvei via en av Norges Nasjonale Turistveier, som lister opp 18 flotte ruter som tar deg litt utenfor hovedveiene. Mange av rutene har også flott arkitektur og tilrettelagte rasteplasser på veien. Setter du av litt ekstra god tid, og kjører litt utenfor allfarvei, vil du garantert finne mange perler som ikke dukker opp ved et enkelt Google-søk. 

En ID.4 på norgesferie.